Muziektheorie & solfège

Regelmatig kom ik mensen tegen die behoefte hebben aan theoretische verdieping op het gebied van akkoorden, solfège, ritme en muziektheorie in het algemeen. Boeken hierover zijn soms te abstract, incompleet of… soms is het gewoon fijner om naast boekenstudie les te hebben van een ervaren musicus. Bij mij kun je met dit soort vragen en leerdoelen terecht.

  • Muziektheorie en solfège helpen je om muziek beter te doorgronden en het geleerde weer te vertalen naar de praktijk.
  • Akkoordenleer kan helpen bij het leren begeleiden op de piano en de gitaar. Ook is het must-know informatie om te leren improviseren en dus kan deze kennis voor de componerende muzikant zeer nuttig zijn.
  • Het begrijpen van ritme kan helpen om bijvoorbeeld complexe Braziliaanse muziek te leren spelen. Of om te leren hoe je jazzritmes speelt (timing is everything!).
  • Intervallen (toonafstanden) leren (her)kennen en kunnen nazingen zal de ‘trefzekerheid’ van de vocalist vergroten. Meer kennis van muziektheorie maakt het repeteren met je band effectiever.
  • Ook krijg ik regelmatig de vraag of ik kan helpen bij de voorbereiding voor het toelatingsexamen van het conservatorium. En ja, dat kan! Mits het gaat om een toelating voor Lichte Muziek (Jazz, pop of een combinatie).
  • Aangezien de theorie en de solfège (gehoortraining) voor de diverse disciplines gelijk zijn (vocalisten en instrumentalisten) kunnen de lessen zowel in groepsverband als individueel plaatsvinden. Dit heeft natuurlijk te maken met het aantal aanvragen, het niveau en de specifieke vraag.

Wil je dus meer leren over akkoorden, ritmes, theorie, je gehoor trainen, neem dan contact op. Dan kijken we wat passend is.

Lees meer over gitaarles en lespraktijk